back to top
Utorak, 22 Oktobra, 2024

Amerikanci preuzeli ključne udjele u Pretisu i Binasu: Razvoj vojne industrije u BiH pod stranom kontrolom

Dijeli

Američki interesi u vojnoj industriji Bosne i Hercegovine postali su još izraženiji nakon što je kompanija Sikto Acquisition LLC iz Sjedinjenih Američkih Država preuzela vlasništvo nad značajnim udjelima u firmama Pretis i Binas. Ovaj događaj je privukao pažnju medija još u aprilu 2024. godine, kada je nepoznati kupac, poslovajući preko skrbničkog računa, stekao oko 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za približno 15 miliona KM.

Iako su prvobitne informacije sugerirale da iza ove kupovine stoji američka kompanija Regulus Global, detaljnije istrage su pokazale da je pravi kupac kompanija Sikto, registrovana u Sarajevu. Ova firma je u međuvremenu nastavila kupovati dionice te sada drži 41,5 posto vlasništva u Pretisu i 25,69 posto u Binasu, čime je postala drugi najveći dioničar nakon Vlade Federacije BiH, koja ima 51 posto vlasništva u obje firme.

Strani kapital i preuzimanje kontrole

Jedan od ključnih trenutaka u ovoj priči bila je promjena vlasništva unutar kompanije Sikto. Naime, Sikto je prvobitno bila u vlasništvu češke firme Mann Holding s.r.o., ali je tokom godine došlo do promjene, te je Sikto sada pod kontrolom američke firme Sitko Acquisition LLC. Ova kompanija je registrovana u Delaveru, što ukazuje na prisustvo stranog kapitala i interesa unutar domaće vojne industrije​.

Pozitivni trendovi u vojnim firmama BiH

Pretis i Binas, dvije ključne firme u vojnoj industriji BiH, posljednjih godina bilježe značajan uspon. Pretis je poznat po proizvodnji municije, dok Binas, smješten u Bugojnu, proizvodi eksplozive i oružje. Očekuje se da će ove firme u narednim godinama ostvarivati još bolje rezultate s obzirom na povećanu potražnju na međunarodnom tržištu i sve veću ulogu stranih investitora​.

Ovaj razvoj otvara niz pitanja o budućnosti domaće vojne industrije pod stranim utjecajem, ali također donosi i optimizam za potencijalni daljnji rast i modernizaciju ovih kompanija, što bi moglo ojačati njihovu konkurentnost na globalnom tržištu.

Čitaj više

Najnovije objave