back to top
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024

Predložena rješenja za brži i efikasniji razvoj e-trgovine u BiH

Dijeli

Bosna i Hercegovina mora unaprijediti zakone koji regulišu pitanja internet trgovine kako bi pratila svjetske tokove, jedan je od zaključaka sa posljednjeg sastanka o e-trgovini u organizaciji Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u BiH.

Osnivanje radne grupe “E-trgovina i platni sistemi”

Ovo udruženje je osnovano u oktobru 2021. godine s ciljem unapređenja standarda e-commerce industrije u BiH. U martu ove godine, na zajedničkom sastanku s većinom institucija povezanih sa internet trgovinom i predstavnicima kompanija, dogovoreno je osnivanje Radne grupe “E-trgovina i platni sistemi”.

Problemi i izazovi u digitalnim platnim servisima

Na trećem koordinacionom sastanku ove radne grupe diskutovalo se o problemima digitalnih platnih servisa u BiH. Identifikovani su ključni izazovi i dati prijedlozi za unapređenje zakonske regulative kako bi se olakšao proces e-trgovine u BiH.

Visoki troškovi online transakcija

Jedan od ključnih problema koji koče dalji napredak jesu visoki troškovi online transakcija u našoj zemlji, izjavila je potpredsjednica “eComm” asocijacije, Alma Ahmić.

Platni promet u e-commercu u BiH znatno je skuplji nego u državama u regiji. Analizirali smo te troškove koristeći platformu ‘E-commerce For All’ i ustanovili da su troškovi za e-trgovce u BiH do tri puta skuplji nego u regiji. Zato smo oformili radnu grupu, uz podršku GIZ-a, s ciljem da okupimo privredu i institucije BiH na svim nivoima i da razgovaramo o problemima koje ima privreda. Pričamo o digitalizaciji, ali nismo riješili osnovne probleme potrebne za njen razvoj – započela je Ahmić.

Problemi zakonodavstva

Ahmić je istakla da troškovi transakcija, koji iznose prosječno 3-4% na prodaju robe putem interneta za debitne kartice, a čak i do 10% za kreditne kartice, predstavljaju veliki problem. Također je naglasila da su zakoni koji regulišu ovu oblast zastarjeli i da postoji razjedinjena situacija u državi. RS je početkom godine donijela zakon o e-novcu, dok Federacija to još nije uradila.

Sastanak sa ključnim akterima

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva komunikacija BiH, Agencije za bankarstva FBiH, Udruženja banaka BiH, kao i predstavnici kompanija Mastercard, VISA, ASA banka, Nova banka, BBI banka, Pik doo, Penny Plus doo, Triglav, BBLegal.

Ahmić je naglasila da je diskusija bila prijatna i konstruktivna, te su svi prisutni izrazili zadovoljstvo razmjenom informacija.

Inicijative za unapređenje e-trgovine

Jedan od prijedloga bio je pokretanje inicijative za razvoj Retail Payment strategije u saradnji sa bh. institucijama na svim nivoima, kako bi se sagledalo trenutno stanje i napravile kratkoročne i dugoročne strategije.

Akteri sastanka će uputiti inicijativu za prilagodbu ili pisanje zakona i regulativa za liberalizaciju i unaprijeđenje usluga platnih transakcija (PSD2) kroz formiranje i licenciranje PSP (digitaliziranih servisa za platne transakcije). Zakoni koje je potrebno adresirati su Zakon o platnom prometu, Zakon o bankama i Zakon o Centralnoj banci.

Prijedlozi za poboljšanje platnih sistema

Predloženo je uvođenje mandata kurirskim kompanijama da, pored gotovinskog, ponude i elektronsko plaćanje, što trenutno nije u opticaju. Banke trenutno trgovcima naplaćuju troškove transakcije na ukupne iznose sa PDV-om, a preporučuje se izmjena ove prakse prema naplati vrijednosti robe ili usluge bez PDV-a.

Članovi radne grupe će također uputiti prijedloge za komercijalno opravdavanje sniženja troškova online transakcija banaka, kao i uklanjanja barijera upotrebe online plaćanja.

Unapređenje sigurnosti e-trgovine

Predložena je inicijativa za zakonsku regulaciju obaveznog elektronskog načina plaćanja u BiH i jačanje sigurnosti u e-commerce-u, s ciljem smanjenja broja pronevjera i prevara kroz podizanje svijesti, edukacije i tehnička rješenja.

Harmonizacija zakonodavstva

Najavljeno je da će se uputiti inicijativa nadležnim ministarstvima i regulatorima za harmonizaciju zakona o međubankarskim naknadama u RS i FBiH, što je potrebno za brže, kvalitetnije i transparentnije poslovanje između banaka u našoj zemlji.

Kako doznaje Vijesti.ba, privrednici su izrazili negodovanje zbog činjenice da se predstavnici Federalnog ministarstva finansija nisu odazvali pozivu na posljednju eComm konferenciju, niti na GS1 konferenciju koja je nedavno održana u Sarajevu.

Čitaj više

Najnovije objave