back to top
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024

Miele najavljuje otpust radnika: Upitna budućnost njemačkog giganta

Dijeli

Njemački proizvođač električnih kućanskih uređaja “Miele” suočava se s teškim izazovima. U najnovijoj objavi, kompanija je najavila planove za otpuštanje 1.300 radnika u Njemačkoj, što znači da će jedan od devet radnika ostati bez posla. Ova odluka je dio širih mjera restrukturiranja koje Miele planira provesti kako bi se prilagodio promjenjivim tržišnim uvjetima.

Novo poglavlje: Kolektivni ugovor i investicije

U sklopu restrukturiranja, Miele će sklopiti novi kolektivni ugovor sa sindikatom, koji će biti na snazi od kolovoza 2024. do prosinca 2028. godine. Osim toga, kompanija planira uložiti pola milijarde eura kako bi modernizirala svoje operacije i povećala konkurentnost na tržištu.

Socijalno održiv plan

Iako se najavljuju otpuštanja, Miele je najavio da neće biti otkaza do kraja 2027. godine. Ovaj period će omogućiti kompaniji da pripremi uvjete za isplatu otpremnina i prijevremene mirovine za one koji budu pogođeni ovim mjerama. Ova strategija ima za cilj ublažiti socijalni udar na radnike i njihove obitelji.

Uzroci promjena

Miele je, kao i mnoge druge kompanije, iskusio drastične promjene u poslovanju tokom pandemije izazvane virusom korona. Tokom tog perioda, prodaja je bila izuzetno visoka jer su potrošači ulagali u kućne uređaje. Međutim, nakon završetka pandemije, prodaja je značajno opala, dovodeći kompaniju u tešku situaciju.

Trenutno stanje i perspektive

Prošle godine, prodaja Mielea smanjena je na gotovo pet milijardi eura. Kompanija, koja zapošljava 22.700 ljudi širom svijeta, sada se suočava s izazovima prilagođavanja novim tržišnim uvjetima i održavanja svoje pozicije na globalnom tržištu.

Prekratnica

Miele se nalazi na prekretnici. Dok se suočava s teškim odlukama o otpuštanjima, kompanija istovremeno planira značajne investicije i sklapanje novog kolektivnog ugovora kako bi osigurala dugoročnu održivost. Ove mjere će biti ključne za budućnost kompanije i njenih radnika u narednim godinama.

Čitaj više

Najnovije objave