back to top
Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024

Cijene nekretnina u Sarajevu i BiH: Analiza trenutnog stanja

Dijeli

Tržište nekretnina u Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine doživljava značajne promjene, a cijene stanova i dalje rastu unatoč globalnim trendovima. Evo detaljnije analize trenutnog stanja.

Cijene nekretnina u Sarajevu

Cijene stanova u Sarajevu su među najvišima u Bosni i Hercegovini, a prosječna cijena kvadratnog metra u centru grada kreće se oko 6.000 KM. Na ekskluzivnim lokacijama, poput Crnog Vrha i Odobašine, cijena može doseći i do 8.000 KM po kvadratu​.

U rubnim dijelovima grada, kao što su Vogošća i Ilidža, cijene su nešto niže, ali su i dalje visoke. U Vogošći, cijena kvadrata u novogradnji kreće se oko 3.000 KM, dok je na Ilidži moguće pronaći stanove po cijeni od 2.500 do 4.000 KM po kvadratu, ovisno o lokaciji i kvaliteti gradnje​.

Utjecaj na potražnju

Potražnja za stanovima u Sarajevu ostaje visoka, unatoč rastućim cijenama. Najtraženije lokacije uključuju Grbavicu, Hrasno, Alipašino Polje i Dobrinju. Mladi parovi i pojedinci sve više preferiraju stanove u novogradnji zbog modernijih uvjeta života​.

Razlozi visokih cijena

Investitori i stručnjaci za nekretnine navode nekoliko ključnih faktora koji doprinose visokim cijenama nekretnina u Sarajevu:

Rast cijena građevinskog materijala i radne snage: Ovo je jedan od glavnih razloga za povećanje cijena novogradnje.
Ograničena ponuda: Potražnja za stanovima premašuje ponudu, što dodatno vrši pritisak na cijene.
Spora administracija: Proces dobijanja građevinskih dozvola u BiH je spor, što odvraća investitore i ograničava razvoj novih projekata​​.

Stanje na tržištu nekretnina u BiH

Cijene nekretnina rastu i u drugim gradovima BiH, kao što su Banja Luka i Mostar. U Banja Luci, cijene kvadrata stanova kreću se između 3.000 i 3.500 KM, dok su u Mostaru cijene nešto niže, ali i dalje značajne​​.

Perspektive i očekivanja

Unatoč trenutnim visokim cijenama, stručnjaci ne očekuju njihov značajan pad u skoroj budućnosti. Cijene bi mogle stagnirati ili se blago povećavati, ovisno o daljnjem razvoju ekonomskih uvjeta i investicijskih aktivnosti u zemlji. Vlada Kantona Sarajevo najavila je poticaje za mlade obitelji, što bi moglo pomoći u ublažavanju financijskog opterećenja pri kupovini stanova​​.

Zaključak

Cijene nekretnina u Sarajevu i ostatku BiH ostaju visoke, što predstavlja izazov za potencijalne kupce. Iako postoje inicijative za poticanje kupovine, dugoročna stabilnost i pristupačnost tržišta nekretnina ovisit će o mnogim ekonomskim faktorima i reformama u administraciji i građevinskom sektoru.

Čitaj više

Najnovije objave