back to top
Nedjelja, 6 Oktobra, 2024

Raste izvoz mlijeka u Bosni i Hercegovini

Dijeli

Sektor prerade mlijeka u Bosni i Hercegovini zabilježio je stabilan izvoz u prošloj godini, s pokrivenošću uvoza izvozom od 57%. Na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je održana 9. jula 2024. godine u prostorijama Mliječne industrije 99 (MI 99) u Gradačcu, istaknuto je da je izvoz u 2023. godini iznosio 131 milion KM, dok je uvoz iznosio 230 miliona KM. Izvoz je u odnosu na 2022. godinu rastao za 14,38%, dok je uvoz porastao za 2,29%​ (Sarajevo Times)​​ (Sarajevo Times)​.

Ključna izvozna tržišta

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2023. godini bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Kosovo. Istovremeno, najviše uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, uključujući sir, dolazilo je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i Mađarske​ (USDA Foreign Agricultural Service)​.

Podaci za prvih pet mjeseci 2024. godine

Na sastanku su predstavljeni i podaci za razdoblje od januara do maja 2024. godine, gdje je realizovan izvoz od 6,3 hiljade tona u vrijednosti od 12 miliona KM, dok je uvoz iznosio 5,3 hiljade tona u vrijednosti od 19 miliona KM​ (Sarajevo Times)​.

Rast proizvoda s dodatnom vrijednošću

Učesnici sastanka su istakli da je posebno zadovoljavajuće što je u 2023. godini zabilježen rast izvoza proizvoda s dodatnom vrijednošću kao što su fermentirani program jogurta, kefira, kiselog mlijeka, maslaca i sira. Taj trend je nastavljen i u 2024. godini​ (USDA Foreign Agricultural Service)​​ (Sarajevo Times)​.

Prisustvo predstavnika mljekara

Sjednici Odbora prisustvovali su predstavnici bh. mljekara, uključujući Meggle BH (Bihać), Mljekara Livno (Livno), Mlijekoprodukt (Kozarska Dubica), Milkos (Sarajevo), Inmer (Gradačac) i MI 99 (Gradačac)​ (Sarajevo Times)​.

Ovi podaci ukazuju na pozitivan trend u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na rast izvoza i poboljšanje strukture izvoznih proizvoda.

Čitaj više

Najnovije objave