back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Zašto je Wall Street implodirao u vrtlogu panike i haosa?

Dijeli

Kupnja dionica “veličanstvene sedmorke” bila je mjesecima jedna od najpopularnijih investicijskih strategija. Nakon intenzivne rasprodaje na Wall Streetu, započele su žučne rasprave o uzrocima naprasne korekcije, pri čemu su se često spominjali pesimistični makroekonomski pokazatelji koji su navodno poslužili kao okidač promjene trenda. Neki komentatori su zazivali intervenciju centralne banke u vidu smanjenja kamatnih stopa, iako teze o dramatičnom usporavanju američkog gospodarskog rasta ili nadolazećoj recesiji nisu bile uvjerljive.

Ekstremno pozicioniranje i pohlepa

Priča počinje i završava ekstremnim pozicioniranjem i neumjerenošću investitora na Wall Streetu. Niska razina volatilnosti bila je ključna značajka trgovine posljednjih mjeseci. Volatilnost, najčešće izražena kretanjem VIX indeksa, predstavlja intenzitet oscilacija cijena dionica i signalizira neizvjesnost i tjeskobu ulagača. U prvih šest mjeseci ove godine, prosječna vrijednost VIX indeksa bila je ispod 14, što je signaliziralo stabilan rast cijena dionica.

Učinci niske volatilnosti

Niska razina VIX indeksa učinila je praksu “skupljanja novčića” prilično masovnom. Mnogi hedge fondovi su se upustili u riskantne strategije koristeći financijsku polugu, kontrolirajući velike pozicije s relativno malim ulozima. Pozitivan trend na Wall Streetu bio je koncentriran u segmentu hi-tech izdanja, posebno zahvaljujući izvedbi “veličanstvene sedmorke” (Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft i Tesla).

Okidač korekcije

Brod se opasno nakrivio na jednu stranu i bio je dovoljan tek mali val da ga prevrne. Možda je to bila vijest o Warrenu Buffettu i smanjenju vlasničkog udjela u Appleu, ali makroekonomske vijesti također nisu pomogle. Korekcija se širila munjevitom brzinom, provocirajući masovnu likvidaciju pozicija otvorenih uz agresivnu upotrebu poluge. Ova epizoda se može objasniti jednostavnim okvirima pohlepe i straha, bez potrebe za detaljnim fundamentima i makro indikatorima.

Čitaj više

Najnovije objave