back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Septembar potvrđuje lošu reputaciju: Padovi na berzama širom svijeta

Dijeli

Analitičari podsjećaju da su podaci od 1950-ih godina do danas pokazali kako je septembar historijski jedan od najslabijih mjeseci za tržišta kapitala. Ova statistika se potvrđuje i ove godine, jer su cijene dionica na evropskim, azijskim i američkim berzama ponovno u padu.

Pad indeksa u Evropi i Aziji

Na evropskim berzama, cijene dionica pale su drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,55 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC zabilježili padove od 0,82 posto i 0,74 posto. Na azijskim tržištima, situacija nije bila ništa bolja – MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica (bez japanskih) pao je za 1,6 posto, dok je tokijski Nikkei indeks potonuo više od 4 posto.

Padovi su zabilježeni i na berzama u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji, gdje su cijene dionica pale između 0,7 i 3,1 posto.

Wall Street pod pritiskom tehnološkog sektora

U ponedjeljak, zbog praznika u SAD-u, nije bilo trgovanja na Wall Streetu, ali se situacija drastično promijenila u utorak. Dow Jones indeks pao je za 1,51 posto, S&P 500 je potonuo za 2,12 posto, a Nasdaq čak za 3,26 posto. Posebno su pod pritiskom bile dionice tehnoloških kompanija, među kojima su najviše stradale tzv. „sedam veličanstvenih” kompanija koje su predvodile rast proteklih godina.

Cijena dionice Nvidie pala je gotovo 10 posto, što je rezultiralo gubitkom tržišne vrijednosti od čak 280 milijardi dolara. Padovi su zabilježeni i kod Alphabeta (3,6 posto), Applea (2,7 posto), te Tesle i Microsofta (oko 1,6 posto).

Uspon kamatnih stopa i usporavanje industrije

Ulagače je dodatno uznemirilo izvješće o industrijskoj aktivnosti u SAD-u za august, koje je pokazalo usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije. Uprkos tome što se očekuje smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi (Fed), analitičari upozoravaju da bi to moglo signalizirati pogoršanje stanja u gospodarstvu.

„Smanjenje kamata uvijek zvuči dobro, ali to znači da postoje ozbiljni problemi u ekonomiji“, kaže Tony Sycamore, analitičar iz kompanije IG. Iako se mnogi nadaju oživljavanju ekonomije, septembar je, čini se, krenuo u smjeru koji opravdava svoju historijski lošu reputaciju.

Psihološki učinak septembra

„Ovo je mjesec s lošom reputacijom za tržište kapitala, i ta priča sama po sebi loše utječe na raspoloženje ulagača”, objašnjava Jason Browne, predsjednik Alexis Investment Partners. Očekivanja za rujan kao mjesec gubitaka čine ulagače opreznijim, što dodatno otežava povratak povjerenja na tržištu.

Kako mjesec odmiče, ostaje da se vidi hoće li tržišta uspjeti preokrenuti ovaj negativni trend ili će rujan ponovno potvrditi svoje mjesto kao izazovan period za ulagače širom svijeta.

Čitaj više

Najnovije objave