back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Kineska modernizacija otvara nove prilike za saradnju između Kine i BiH

Dijeli

Na forumu pod nazivom “Kafa i čaj”, organiziranom od strane Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva u saradnji s Ambasadom Narodne Republike Kine, istaknute su nove prilike za saradnju između Kine i Bosne i Hercegovine, uz fokus na kinesku modernizaciju. Forum je okupio predstavnike državnih institucija, medija, akademske zajednice i ostale ključne aktere koji su razmijenili ideje o jačanju veza između ove dvije zemlje.

Kineska modernizacija i reforme

Uvodno izlaganje održao je Miao Dake, otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH, koji je govorio o Trećoj plenarnoj sjednici 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održanoj od 15. do 18. jula u Pekingu. Na ovom skupu je odobrena “Odluka Centralnog komiteta o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i promicanju modernizacije u kineskom stilu”.

Miao je istakao tri ključna elementa ovog plenuma. Prvo, naglasio je da je sjednica donijela više od 300 reformskih mjera koje će dodatno osnažiti modernizaciju Kine, dajući zamah održivom razvoju i stabilnosti u globalnim okvirima.

Visokokvalitetan razvoj i otvaranje prema svijetu

Drugi značaj plenuma bio je fokus na visokokvalitetan razvoj, koji je postavljen kao primarni cilj izgradnje moderne socijalističke zemlje. Miao je istakao da Kina ulaže napore u razvoj novih industrija, modernizaciju tradicionalnih sektora i poticanje zelenih tehnologija. Ovi napori imaju za cilj postizanje inteligentnijeg i ekološki održivog razvoja.

Treći element plenuma odnosi se na snažnu poruku otvaranja Kine prema svijetu. Miao je naglasio kako se Kina suprotstavlja unilateralizmu i protekcionizmu, promovirajući globalnu saradnju i očuvanje stabilnosti međunarodnih industrijskih lanaca. Kinesko otvaranje nije samo strateški potez, već i želja da se podijele ekonomske prilike s drugim zemljama.

Odnosi Kine i BiH: 29 godina saradnje

Miao je podsjetio prisutne da su Kina i Bosna i Hercegovina uspostavile diplomatske odnose prije 29 godina, te da su obje zemlje ostvarile značajnu saradnju u različitim oblastima. Istakao je da se Kina uvijek pridržava principa međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, dok BiH kontinuirano podržava politiku jedne Kine.

Posebno je pohvalio kineske kompanije koje su bile uključene u razvojne projekte u BiH, posebno u sektorima infrastrukture i energetike, naglašavajući kako ove aktivnosti imaju pozitivan uticaj na ekonomski rast i jačanje odnosa između dvije zemlje.

Perspektive buduće saradnje

Forum “Kafa i čaj” bio je prilika da se predstave i iskustva predstavnika iz BiH koji su nedavno učestvovali na raznim forumima i sastancima u Kini. Tokom ovih događaja, razgovarano je o mogućnostima daljnjeg jačanja ekonomske, kulturne i akademske saradnje. Bosansko-kineski odnosi, temeljen na uzajamnom poštovanju i ravnopravnoj saradnji, nastavit će se razvijati u skladu sa savremenim izazovima i prilikama koje pruža kineska modernizacija.

Kineska reforma i otvaranje prema svijetu pružaju mnoge šanse za BiH, posebno u oblastima novih tehnologija, energetike i infrastrukture. Ovaj forum istaknuo je važnost nastavka konstruktivnog dijaloga i saradnje, koji će doprinijeti razvoju obje zemlje.

Čitaj više

Najnovije objave