back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

BH Pošta lansirala uslugu e-potpisa: Digitalizacija i sigurnost na prvom mjestu

Dijeli

U Glavnoj pošti u Sarajevu održana je promocija korištenja elektronskog potpisa u institucijama Bosne i Hercegovine, kroz novu uslugu BH Pošte – izdavanje kvalificiranih elektronskih potvrda ili e-potpisa. Ova usluga predstavlja značajan korak u digitalizaciji javnih usluga, omogućavajući efikasnije poslovanje kako za građane, tako i za poslovnu zajednicu.

Digitalizacija kroz BH Poštu

BH Pošta je, kao zvanični Ovjerilac, ovlaštena za izdavanje kvalificiranih elektronskih potvrda putem infrastrukture javnih kriptografskih ključeva (PKI). Ova usluga će ubrzati digitalno poslovanje, smanjiti administrativne troškove i osigurati veću sigurnost prilikom razmjene dokumenata.
“Zalaganjem menadžmenta i zaposlenika BH Pošte izgradili smo infrastrukturu koja omogućava brže uvođenje e-uprave i poboljšanje procesa javnih nabavki,” izjavio je Adis Šehić, v.d. generalni direktor BH Pošte, tokom promocije.

Važnost e-potpisa za institucije BiH

Na promociji je naglašena važnost upotrebe e-potpisa u javnim institucijama Bosne i Hercegovine. Direktor Agencije za javne nabavke BiH, Tarik Rahić, bio je jedan od prisutnih na događaju, te je preuzeo kvalificiranu elektronsku potvrdu za ovlašteni elektronski potpis. Rahić je istakao da je ovo ključan korak u ubrzanju administrativnih procesa i smanjenju troškova, što će značajno unaprijediti efikasnost i transparentnost javnih nabavki.

Podrška USAID-a digitalnoj transformaciji

Projekt e-uprave, podržan od strane USAID-a, donio je značajan napredak u modernizaciji javnih usluga u Bosni i Hercegovini. Direktorica Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH, Kim Kim Yee, naglasila je kako Vlada Sjedinjenih Američkih Država ostaje posvećena digitalnoj transformaciji javnog sektora, s ciljem omogućavanja boljih usluga za građane i privredu.
“E-potpis je ključan alat u ovom procesu jer omogućava sigurno potpisivanje dokumenata, smanjuje troškove i unapređuje razmjenu dokumenata među institucijama,” dodala je Yee.

Poziv za korištenje e-potpisa

BH Pošta poziva sve zainteresovane institucije, kompanije i pojedince da se priključe procesu digitalizacije kroz korištenje kvalificiranih elektronskih potvrda. Stručni tim BH Pošte stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije i certificiranje, a usluge su već dostupne u administrativnim centrima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru, Travniku, Goraždu i Brčkom, s planovima za proširenje na sve općinske pošte.

Za više informacija, korisnici mogu posjetiti web stranicu www.posta.ba ili kontaktirati BH Poštu putem e-maila e-potpis@posta.ba ili telefona 033 25 25 25.

Čitaj više

Najnovije objave