back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Metalska i elektroindustrija BiH ostvarile 8,8 milijardi KM razmjene

Dijeli

Sektor metalske i elektroindustrije Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine ostvario je ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene od 8,8 milijardi KM. Od toga, izvoz je iznosio 3,4 milijarde KM, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz povećan i trenutno iznosi 5,4 milijarde KM.

Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), smanjenje izvoza rezultat je pada izvoza željeza, čelika i njihovih proizvoda, ukupne vrijednosti oko 200 miliona KM. Istovremeno, uvoz je povećan u namjenskoj industriji i automobilskoj industriji.

Izvozna i uvozna tržišta

Naša najvažnija izvozna tržišta su zemlje Europske unije, s Njemačkom kao predvodnicom bez obzira na oscilacije u prvom polugodištu. Što se tiče uvoza, najveći rast bilježe elektroindustrija, namjenska industrija i autodijelovi, također s najvećim udjelom uvoza iz Njemačke.

Namjenska industrija

Namjenska industrija je povećala ukupan obim razmjene zbog rasta i izvoza i uvoza. U uvozu najviše učestvuju eksplozivi koji se koriste kao repromaterijal za izradu finalnih proizvoda namijenjenih izvozu, dok izvoz najviše obuhvata oružje i municiju.

Promjene u robnoj razmjeni

Iz VTK BiH ističu da je u prvom polugodištu zabilježeno smanjenje izvoza i trend povećanja uvoza, što je dovelo do promjena u robnoj razmjeni u odnosu na prethodnu godinu. Zabilježeno je povećanje deficita u robnoj razmjeni u gotovo svim sektorima privrede, te smanjenje suficita u drvnom sektoru. Ovi rezultati reflektuju ekonomsku situaciju u Europi, koja ima posljedice ne samo na BiH nego i na sve zemlje regiona.

Zaključak

Promjene u vanjskotrgovinskoj razmjeni sektora metalske i elektroindustrije BiH ukazuju na potrebu za prilagodbom i strateškim planiranjem kako bi se ublažili negativni trendovi i iskoristile nove prilike na međunarodnom tržištu.

Čitaj više

Najnovije objave