back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

ZAVIDOVIĆKI SAJAM: Promocija poljoprivrede i turizma u srcu Bosne i Hercegovine

Dijeli

Zavidovići će 13. i 14. septembra 2024. godine biti domaćin tradicionalnog „Zavidovićkog sajma“, kojeg organiziraju Zavidovićka razvojna agencija i Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Agro-Dolina“. Ovaj događaj, koji se održava ispred Gradske uprave, postao je prepoznatljiv po promociji lokalnih kapaciteta u oblasti poljoprivrede i turizma, te okuplja izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bogata ponuda poljoprivrednih i rukotvorina

Sajam je prilika da se istakne raznolikost poljoprivrednih proizvoda, ali i ručno izrađenih predmeta (handmade), prehrambenih delicija, umjetničkih djela i turističkih potencijala ovog dijela zemlje. Posebna pažnja posvećena je lokalnim poljoprivrednicima i njihovim proizvodima, čime se promiče razvoj domaće poljoprivrede i osnažuje veza između lokalnih proizvođača i kupaca.

Zavidovićki sajam: Promocija poljoprivrede i turizma u srcu Bosne i Hercegovine
Foto: Fena

Zavidovići: Grad prirodnih ljepota

Zavidovići su grad smješten na tri predivne rijeke – Bosni, Krivaji i Gostoviću, a upravo rijeka Gostović prolazi kroz jedini park prirode u Zeničko-dobojskom kantonu, Park prirode „Tajan“. Ovaj prirodni raj bit će dodatni motiv za posjetioce sajma, koji će osim sajamskih aktivnosti moći uživati i u prirodnim ljepotama ovog kraja.

Dugogodišnja tradicija i nova vizija sajma

Direktor Zavidovićke razvojne agencije, Ajdin Polić, ističe kako se sajam organizira od 2012. godine, s tim da je u posljednje dvije godine doživio rebrendiranje i promjenu lokacije, čime je dobio na značaju i privukao još veći broj izlagača i posjetilaca. Ove godine se očekuje oko 50 izlagača, a centralne teme sajma su poljoprivreda i turizam, uz poseban fokus na promociju lokalnih resursa.

„Sajam je prodajno-izložbenog karaktera, a posjetioci će imati priliku kupovati kvalitetne poljoprivredne proizvode i rukotvorine u periodu od 8:00 do 12:00 sati. U saradnji sa sponzorima pripremili smo i prigodne poklone za kupce, kao i bogat kulturno-umjetnički program,“ najavio je Polić.

Podrška lokalnih i državnih institucija

Ovogodišnji sajam podržali su Grad Zavidovići, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, te brojni domaći brendovi i kompanije. Njihova podrška doprinosi jačanju lokalne zajednice i promociji Zavidovića kao grada s velikim turističkim i poljoprivrednim potencijalom.

Zaključak

„Zavidovićki sajam 2024“ predstavlja jedinstvenu priliku za promociju lokalnih proizvoda, kulturne baštine i prirodnih ljepota. Ovaj događaj ne samo da osnažuje privredne kapacitete grada, već doprinosi razvoju turizma i unapređenju lokalne poljoprivrede, što će Zavidoviće i regiju pozicionirati kao ključnu tačku na mapi bosanskohercegovačkog ruralnog razvoja.

Čitaj više

Najnovije objave