back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo 25,9 miliona KM za razvoj poduzetništva

Dijeli

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo je sredstva u iznosu od 25.893.253 KM u Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu za sedam projekata usmjerenih na razvoj poduzetništva i obrta. Nakon javnog konkursa, provedenog prvi put putem online platforme, odobrena su poticajna sredstva za 481 korisnika.

Glavni projekti i njihova važnost

Odobreni projekti su: „Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede“, „Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti“, „Poticaj za organizovanje sajmova privrede“, „Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“, „Jačanje konkurentnosti MSP“, „Izgradnja poduzetničkih zona“ te novi projekt „Podrška MSP u IT sektoru“.

Najznačajniji projekt je „Jačanje konkurentnosti MSP“ s osiguranih 16,4 milijuna KM, koji pruža podršku za 193 privrednika. Sredstva su namijenjena tehnološkoj modernizaciji, uvođenju standarda kvalitete i poboljšanju energetske efikasnosti malih i srednjih poduzeća usmjerenih na izvoz i inovacije.

Novi projekt za IT sektor

Novina ove godine je projekt „Podrška MSP u IT sektoru“ za koji je osigurano 1.169.709 KM. Cilj je jačanje konkurentnosti i poticanje rasta IT sektora kroz modernizaciju poslovnih procesa te promociju i stimulaciju ulaganja u istraživanje i razvoj.

Potpora za sajmove i infrastrukturu

Finansijski poticaji također podržavaju organizaciju ključnih sajmova privrede, pružanje razvojno-istraživačkih i tehničko-tehnoloških usluga, te pripremu poduzetnika za digitalnu transformaciju. Poticaji su usmjereni na privlačenje investicija, umrežavanje i širenje tržišta, te razvoj poduzetničkih institucija i konkurentnosti poduzetnika, kao i sufinansiranje odobrenih EU projekata.

Sredstva će također biti usmjerena na izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture u poduzetničkim zonama, što je preduslov za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnom nivou. Suvfinansiraće se troškovi nabavke opreme za proširenje i modernizaciju poslovanja, unapređenje obrtništva i povećanje kvaliteta proizvoda, te zapošljavanje i povećanje broja novoosnovanih subjekata male privrede.

Podrška UNDP-a i budući koraci

Podršku u provođenju ovih programa pruža UNDP kroz program „Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH“, zajedničku inicijativu financiranu od Švedske i provedenu u partnerstvu s UNICEF-om i UN Women.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta organizirat će potpisivanje ugovora o dodjeli poticajnih sredstava s 481 korisnikom u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu u naredna dva dana.

Čitaj više

Najnovije objave