back to top
Subota, 5 Oktobra, 2024

Konferencija ‘100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls 2024’ fokusirana na održivost i privredni razvoj

Dijeli

Današnja konferencija “100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu – ESG Impuls 2024” okupila je u Sarajevu brojne privrednike i stručnjake iz zemlje i regiona. Glavni cilj rasprava je implementacija ESG (Environmental, Social, Governance) principa, koji postaju sve važniji za dugoročno održivo poslovanje.

Lošiji rezultati rangiranih kompanija

Alena Ahmetspahić Fočo, direktorica projekta, istaknula je da je po prvi put ove godine zabilježen pad u ukupnim rezultatima kompanija rangiranih među 100 najvećih. Smanjenje izvoza, broja zaposlenih i prihoda u rangiranim firmama predstavlja izazov za domaću privredu.

Održivost kao imperativ

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, naglasila je važnost održivog razvoja, ističući kako su privrednici ključni za budućnost zemlje. Posebno je podcrtala da održivost više nije luksuz, već nužan uslov za konkurentnost, osobito u izvozno orijentiranim sektorima poput metalske industrije.

Razvoj privrede kroz ESG principe

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izrazio je nadu da će konferencija donijeti konkretne preporuke i zaključke za unapređenje bh. izvoza i očuvanje konkurentnosti.

Dodjela priznanja

Tokom večeri bit će održana svečana ceremonija dodjele priznanja u kategorijama velikih, srednjih i malih firmi, koje su se istakle po rezultatima i implementaciji ESG principa. Ovaj događaj se prvi put organizuje pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića.

Čitaj više

Najnovije objave